Wednesday, September 2, 2015


ပဲမ်ိဳးမ်ိဳးစံု မ်ိဳးအလိုက္ အရည္အခ်င္းလကၡဏာမ်ား

ပဲစင္းငံုမ်ိဳးမ်ား

မလႈိင္ေရႊဒဂၤါး
အသက္ရက္ - ၂၄၀-၂၅၀
၅၀%ပန္းပြင့္ရက္ - ၁၇၅
လင္တာတုန္႔ျပန္မႈ - ရွိ
အေတာင့္အေရာင္ - ညိဳ၀င္း
အေစ့အေရာင္ - ၀ါ
အပင္အျမင့္ - ၈ ေပ ၈ လက္မ
တစ္ပင္ပါသီးကိုင္း - ၅
တစ္ပင္ပါသီးေတာင့္ - ၂၀၀
တစ္ေတာင့္ပါအေစ့ - ၃-၄
အေစ့(၁၀၀)အေလးခ်ိန္ - ၁၁ ဂရမ္
အထြက္ႏႈန္း(တင္း/ဧက) - ၁၆
မံုရြာေရႊဒဂၤါး
အသက္ရက္ - ၁၈၀-၂၀၀
၅၀%ပန္းပြင့္ရက္ - ၁၅၀
လင္တာတုန္႔ျပန္မႈ - ရွိ
အေတာင့္အေရာင္ - အညိဳေပၚအနက္၀င္း
အေစ့အေရာင္ - နီ၀ါ
အပင္အျမင့္ - ၄ ေပ ၈ လက္မ
တစ္ပင္ပါသီးကိုင္း - ၁၀
တစ္ပင္ပါသီးေတာင့္ - ၃၀၀-၃၅၀
တစ္ေတာင့္ပါအေစ့ - ၃-၄
အေစ့(၁၀၀)အေလးခ်ိန္ - ၁၀ ဂရမ္
ပဲစဥ္းငံုရာဇဝင္
ပဲစဥ္းငံုကို ႏိုင္ငံေဒသအလိုက္ pigeon pea , tur, toor dāl ႏွင့္ arhar dāl ဟူ၍အမ်ိဳးမ်ိဳးေခၚေဝၚၾကၿပီး binomial အမည္မွာ Cajanus cajan ဟုေခၚပါသည္။ ပဲစဥ္းငံုကို လြန္ခဲ့သည့္ ႏွစ္ေပါင္း ၃ဝဝဝ ခန္႔မွ စတင္၍ အာရွႏိုင္ငံမ်ားတြင္ စိုက္ပ်ိဳးခဲ့ၾကၿပီး ေနာက္ပိုင္းတြင္ အေရွ႕အာဖရိကႏွင့္ အေမရိကတိုက္ကို သို႔ ပ်ံ႕ႏွ႔ံစိုက္ပ်ိဳးလာေၾကာင္း သိရပါသည္။ အိႏၵိယမွ အေရွ႕အာဖရိကသို႔ လြန္ခဲ့ေသာ ႏွစ္ေပါင္းတစ္ေထာင္ခန္႔က ေရာက္ရွိလာေၾကာင္း သိရပါသည္။
ထုတ္လုပ္သည့္ႏိုင္ငံမ်ား
ပဲစဥ္းငံုသည္ အပူဒဏ္ ခံႏိုင္ရည္ရွိသည့္ သီးႏွံျဖစ္သျဖင့္ အပူပိုင္းေဒသမ်ားတြင္ က်ယ္က်ယ္ ျပန္႔ျပန္႔စိုက္ပ်ိဳးလာေၾကာင္း သိရပါသည္။ ကမၻာတစ္ဝန္း ႏိုင္ငံေပါင္း ၂၅ ႏိုင္ငံေက်ာ္တြင္ စိုက္ပ်ိဳးၿပီး အာရွတြင္ အမ်ားဆံုးစိုက္ပ်ိဳးပါသည္။ အာဖရိကႏွင့္ အေမရိကားအလယ္ပိုင္းသည္ ပဲစင္းငံုစိုက္ပ်ိဳးရန္ သင့္ေတာ္သည့္ ရာသီရွိသျဖင့္ ယခုေနာက္ပိုင္းတြင္ တိုးခ်ဲ႕စိုက္ပ်ိဳးလာေၾကာင္း သိရပါသည္။ အိႏၵိယ ႏိုင္ငံ၏ ပဲစင္းငံုစိုက္ပ်ိဳးမႈသည္ ကမၻာ့စိုက္ပ်ိဳးမႈ၏ ၈၅ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ရွိေၾကာင္း သိရပါသည္။
တင္သြင္းႏိုင္ငံမ်ားႏွင့္ အသံုးျပဳပံု
ပဲစဥ္းငံု ထိပ္တန္းတင္သြင္းေသာ ႏိုင္ငံမ်ားမွာ အိႏၵိယႏွင့္ ဥေရာပတို႔ျုဖစ္ပါသည္။ ပဲစဥ္းငံုကို အစိမ္းေတာင့္ကိုလည္းေကာင္း အေစ့ကိုလည္းေကာင္း ႏွစ္မ်ိဳး စားသံုးပါသည္။ ပရိုတိန္းမ်ားစြာပါဝင္ၿပီး အမိုင္ႏိုအက္စက္၊ လိုင္စင္း ႏွင့္ tryptophan တို႔ အေရးပါေသာ သီးႏွံျဖစ္ပါသည္။ လူစားသံုးရန္ က်န္းမာေရးအတြက္ အထူးသင့္ေလ်ာ္သျဖင့္ အိႏၵိယတြင္ သတ္သတ္လြတ္ စားသံုးသူမ်ားအတြက္ ထင္ရွားဆံုး ပဲတစ္မ်ိဳးျဖစ္ပါသည္။
အဓိကအားျဖင့္ ပဲစဥ္းငံုစြပ္ျပဳတ္၊ ဟင္းလ်ာႏွင့္ ကိတ္မုန္႔မ်ားအျဖစ္ စားသံုးပါသည္။ အီသီယိုပီးယားတြင္ ပဲစဥ္းငံုေတာင့္ကိုသာမက အရြက္ႏုမ်ားကိုလည္း ခ်က္ျပဳတ္စားသံုးေၾကာင္း သိရပါသည္။ အိႏၵိယႏွင့္ အာရွႏိုင္ငံမ်ား၏ တိုင္းရင္းေဆးအျဖစ္ သတ္မွတ္ စားသံုးၾကရာ အစာအိမ္ႏွင့္ ပတ္သက္သည့္ ေရာဂါမွစ၍ ကင္ဆာေရာဂါအထိ ကုသရာတြင္ အသံုးျပဳေၾကာင္း သိရပါသည္။
တင္ပို႔သည့္ႏိုင္ငံမ်ား
အိႏၵိယႏိုုင္ငံသည္ ပဲစဥ္းငံုအမ်ားဆံုးထုတ္လုပ္သည့္ ႏိုင္ငံျဖစ္ေသာ္လည္း ျပည္တြင္းလိုအပ္ခ်က္ ျမင့္မားသျဖင့္ ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔ႏိုင္ျခင္း မရွိေၾကာင္း သိရပါသည္။ ျမန္မာႏိုင္ငံသည္ ပဲစဥ္းငံုအမ်ားဆံုး တင္ပို႔ႏိုင္ငံျဖစ္ၿပီး အဓိကအားျဖင့္ အိႏၵိယ၏ အဓိကတင္သြင္္းပါသည္။ ပဲစင္းငံု အဓိကတင္ပို႔ႏိုင္ငံမ်ားမွာ ျမန္မာ၊ တန္ဇန္းနီးယား၊ ကင္ညာ၊မာလာဝီ၊ ယူဂန္ဒါ ႏွင့္ မိုဇမ္းဘစ္ တို႔ျဖစ္ပါသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံ၏ ထုတ္လုပ္မႈ
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ စိုက္သက္တမ္း ၅ လ-၇ လ ခန္႔ ၾကာျမင့္သည့္ ပဲစဥ္းငံုကို တစ္ရာသီထဲသာ စိုက္ပ်ိဳးပါသည္။ ေမလ ႏွင့္ ဇြန္လအတြင္း စိုက္ပ်ိဳးၿပီး ဇန္နဝါရီလႏွင့္ မတ္လအတြင္း ရိတ္သိမ္းပါသည္။ ပဲစဥ္းငံုစိုက္ပ်ိဳးသည့္ တိုင္းေႅသႀကီးမ်ားႏွင့္ ျပည္နယ္မ်ားမွာ ကခ်င္၊ ကရင္၊ ကယား၊ စစ္ကိုင္း၊ ပဲခူး အေရွ႕အေနာက္၊ မေကြး၊ မႏၲေလး၊ မြန္၊ ရွမ္းျပည္နယ္(ေတာင္ပိုင္း ႏွင့္ ေျမာက္ပိုင္း)ႏွင့္ ဧရာဝတီတိုင္းေႅသႀကီး တို႔ျဖစ္ပါသည္။ မေကြးတိုင္းအတြင္း စိုက္ပ်ိဳးထြက္ရွိသည့္ ပဲစဥ္းငံုနီသည္ ဝယ္လက္ပိုမိုႀကိဳက္ႏွစ္သက္ေၾကာင္း သိရပါသည္။ ႏွစ္စဥ္ျမန္မာႏိုင္ငံမွ တန္ခ်ိန္ ၃သိန္းမွ ၃.၅ သိန္းဝန္းက်င္ ထုတ္လုပ္ေၾကာင္း သိရပါသည္။
ျမန္မာႏိုင္ငံမွ ျပည္ပတင္ပို႔မႈ
ျမန္မာႏိုင္ငံတြင္ ပဲစဥ္းငံုစားသံုးမႈနည္းၿပီး ထုတ္လုပ္မႈ၏ ၉ဝ ရာခိုင္ႏႈန္းခန္႔ ျပည္ပသို႔ တင္ပို႔လ်က္ရွိပါသည္။ တင္ပို႔မႈပမာဏအမ်ားဆံုးမွာ အိႏၵိယသို႔ ျဖစ္ၿပီး စင္ကာပူ၊အင္ဒိုနီးရွား၊ မေလးရွား ႏွင့္ ယူေအအီးတို႔ကို ပင္လယ္ေရေၾကာင္းမွ တင္ပို႔ပါသည္။ ဘ႑ာႏွစ္အလိုက္တင္ပို႔မႈတို႔မွာ ၂ဝဝ၆ဝ၇ တြင္ တန္ခ်ိန္ ၂၆၆၇ဝ၊ ၂ဝဝ၇-ဝ၈ တြင္ တန္ခ်ိန္ ၂၆၉၉ဝ၊ ၂ဝဝ၈-ဝ၉ တြင္ တန္ခ်ိန္ ၄၇၁၈ဝဝ ၊ ၂ဝဝ၉-၁ဝ တြင္ တန္ခ်ိန္ ၁၉၂၉ဝဝ ႏွင့္ ၂ဝ၁ဝ-၁၁ တြင္တန္ခ်ိန္ ၁.၄၆ သိန္း ရွိေၾကာင္း သိရပါသည္။
ပဲစဥ္းငုံ
ပဲစဥ္းငုံ၏အမည္ကုိ ေအာက္ပါအတုိင္း ေခၚေဝၚေၾကာင္းသိရပါသည္။
(က) သီးႏွံအမည္ - ပဲစဥ္းငုံ
(ခ) ေဒသအေခၚအေဝၚ - ပဲစဥ္းငုံ၊ ပဲစဥ္းခုံ၊ ပဲရင္ေခ်ာင္
(ဂ) အဂၤလိပ္အမည္ - TOOR WHOLE, PIGEON PEA, CONGO PEA, NOEYE PEA
(ဃ) အိႏိၵယအမည္ - ARHAR
(င) ရုကၡေဗဒအမည္ - CAJANUS INDICUS SPRENG, CANJA

CAJAN LINN
ပဲ၏ပုံသ႑ာန္၊ အရြယ္အစားႏွင့္ အေရာင္အဆင္း
ပဲစဥ္းငုံပုံသ႑ာန္မွာ အလုံးအဝုိင္းျဖစ္ပါသည္။ အရြယ္အစားအားျဖင့္ လုံးၾကီး၊ လုံးလတ္၊ လုံးေသး ဟူ၍ရွိျပီး မတ္ပဲထက္အလုံးၾကီးပါသည္။ အရြယ္အစားအားျဖင့္ ၅ မီလီမီတာမွ ၆ မီလီမီတာ ခန္႕ထိရွိပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံအလုံး၏အဆင္းမွာ အျဖဴ၊ အနီေရာင္မ်ားႏွင့္ အက်ားေရာင္မ်ားလည္းရွိပါသည္။ အျဖဴမ်ဳိးမွာ သိပၸံႏွင့္ငါးဆံမ်ဳိး၊ အဝါေရာင္ႏွင့္ အနီေရာင္မ်ဳိးမွာ ေရႊဒဂၤါးမ်ဳိးဟူ၍ရွိပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံတြင္ အေပၚယံအခြံ၌ အေရာင္အမ်ဳိးမ်ဳိးရွိလင့္ကစား ယင္းပဲစဥ္းငုံမ်ားကုိ ခဲြျခမ္းလုိက္လွ်င္ အတြင္းခြံမွာ ဝါက်င့္က်င့္အေရာင္ရွိေနျပီး ပဲဆံအေရာင္မွာ အျဖဴေရာင္ တစ္ညီတည္း ရွိေၾကာင္း ေတြ႕ရွိရပါသည္။
အသီး၏ ပုံသ႑ာန္ႏွင့္အရြယ္အစား
ပဲစဥ္းငုံအသီး၏ ပုံသ႑ာန္မွာ အေတာင့္ရွည္၍ ခပ္ျပားျပားရွိျပီး ပဲသီးတစ္ေတာင့္လွ်င္ ပဲေစ့ (၄) ေစ့ခန္႕ရွိတတ္ပါသည္။ ပဲသီးအရြယ္မွာ အလ်ား ၁.၅ လက္မမွ ၂ လက္မခန္႕ႏွင့္ အနံ ၁ လက္မမွ ၁.၃ဝ လက္မခန္႕သာရွိပါသည္။ ပဲသီးေတာင့္၏အေရာင္အဆင္းမွာ အသီးႏုခ်ိန္တြင္အစီမ္းေရာင္ျဖစ္ျပီး ရင့္မွည့္ခ်ိန္တြင္ အညဳိေဖ်ာ့ေရာင္သုိ႕ ေျပာင္းလဲသြားတတ္ပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံတစ္ပင္လွ်င္ သီးေတာင့္ (၂၅ဝ) မွ (၃ဝဝ) ခန္႕ထိ ရွိပါသည္။
ပဲစဥ္းငုံတြင္ပါဝင္ေသာ အဟာရဓါတ္မ်ား
ရိတ္သိမ္းခ်ိန္လြန္ နည္းပညာဌာန၏ ပဲစဥ္းငုံစုိက္ပ်ဳိးနည္းတြင္ ဓါတုပစၥည္းပါဝင္မွဳကုိ ေအာက္ပါ အတုိင္းေလ့လာေဖၚျပထားသည္ကုိ ေတြ႕ရပါသည္။
(၁) ေရေငြ႕ဓါတ္ ၁ဝ.ဝ %
(၂) အသားဓါတ္ ၁၉.၂ %
(၃) အဆီဓါတ္ ၁.၅ %
(၄) ကစီဓါတ္ ၅၇.၃ %
(၅) အမွ်င္ဓါတ္ ၈.၁ %
(၆) ျပာဓါတ္ ၃.၈ %
ပဲစဥ္းငုံ၏မူရင္းေဒသ (ORIGIN)
ပဲစဥ္းငုံ၏ မူရင္းေဒသမွာ အာ႐ွတုိက္ေတာင္ပုိင္းမွ ျဖစ္ႏုိင္ေၾကာင္း၊ ကမၻာ့ပဲစဥ္းငုံထုတ္လုပ္မူ၏ ၉၂ %မွာ အိႏိၵယႏုိင္ငံျဖစ္ေၾကာင္းသိရပါသည္။ ၁၆ ရာစုတြင္ ကမၻာသစ္ေခၚအေမရိကတုိက္သုိ႕ ပဲမ်ဳိး ေရာက္ရွိခဲ့ေၾကာင္း၊ ပပိဖိတ္ေဒသသုိ႕ ၁၈ ရာစုတြင္ေရာက္ရွိေၾကာင္း။ အထူးသျဖင့္ လတၱီတြဒ္ ေတာင္/ေျမာက္ ၃ဝ အၾကားတြင္ စုိက္ပ်ဳိးၾကေၾကာင္း ကုိလံဘတ္သည္ ကမၻာသစ္သုိ႕ ပဲစဥ္းငုံမ်ဳိးကုိ ယူခဲ့ ဟန္ရွိေၾကာင္း၊ ဖိလစ္ပုိင္သုိ႕ ၁၇၇၂ ခုႏွစ္တြင္ ပဲစဥ္းငုံမ်ဳိးေရာက္ရွိေၾကာင္း၊ ျမန္မာႏုိင္ငံသုိ႕ မည္သည့္ အခ်ိန္တြင္ မ်ဳိးေရာက္ရွိသည္ကုိ မသိရေသးဟုဆုိပါသည္။
စုိက္ပ်ဳိးေဒသပ်ံႏွံ႔ျခင္း (DISTRIBUTION)
အိႏိၵယႏုိင္ငံသည္ အမ်ားဆုံးစုိက္ပိ်ဳးျပီး ျမန္မာက ဧရိယာဒုတိယအမ်ားဆုံး စုိက္ပ်ဳိးသည္ဟု သိရွိရပါသည္။ သုိ႕ရာတြင္အထြက္ႏွဳန္းမွာ အနည္းဆုံးရွိေနေၾကာင္း သိရပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံကုိ မႏၱေလး၊ စစ္ကုိင္းႏွင့္ မေကြးတုိင္းတုိ႕တြင္ အမ်ားအျပားစုိက္ပ်ဳိးေၾကာင္း၊ ပဲခူး၊ ကခ်င္၊ ခ်င္း၊ ရွမ္းတုိ႕တြင္ အနည္းငယ္စီ စုိက္ပ်ဳိးေၾကာင္း၊ မုိးမ်ားသည့္ေဒသမ်ားတြင္ စုိက္ပိ်ဳးမွဳနည္းပါးေၾကာင္း သိရပါသည္။
စုိက္ပိ်ဳးထုတ္လုပ္သည့္ေဒသ
ပဲစဥ္းငုံကုိ ျမန္မာျပည္ရွိ ျပည္နယ္/တုိင္း (၆) ခုခန္႕တြင္ စုိက္ပ်ဳိးၾကျပီး အမ်ားအျပား စုိက္ပ်ဳိး သည့္ေဒသမ်ားမွာ မႏၱေလးတုိင္း၊ စစ္ကုိင္းတုိင္းႏွင့္ မေကြးတုိင္းတုိ႔ျဖစ္ပါသည္။ စုိက္ပ်ဳိးသည့္တုိင္းမ်ား အနက္ မႏၱေလးတုိင္းအတြင္းရွိ မိတၱိလာ၊ မလွဳိင္ျမဳိ႕နယ္မ်ားတြင္ အထူးအထြက္တုိး အျဖစ္စုိက္ပ်ဳိး ထုတ္လုပ္ပါသည္။
ၾကဳိက္ႏွစ္သက္သည္႔ ရာသီဥတု၊ စုိက္ပ်ဳိးသည့္ကာလႏွင့္ ရိတ္သိမ္းသည့္ကာလ
ပဲစဥ္းငုံသည္ မုိးေရခ်ိန္လက္မ (၂၅) မွ (၃ဝ) ခန္႕အထိ ရြာသြန္းေသာ အရပ္ေဒသမ်ားတြင္ စုိက္ပ်ဳိးႏုိင္ျပီး မုိးေရခ်ိန္လက္မ (၄ဝ) ခန္႕အထိရြာသြန္းပါက ပုိမုိျဖစ္ထြန္းပါသည္။ အပူပုိင္းေဒသ၊ မုိးနည္းရပ္ဝန္းေဒသမ်ားတြင္ အမ်ားအျပားစုိက္ပ်ဳိးၾကသည္မွာ အတန္အသင့္ မုိးေခါင္ေသာဒဏ္ကုိ ခံႏုိင္စြမ္းရွိသည့္ သီးႏွံျဖစ္ပါသည္။ အထူးသျဖင့္မုိးဦးအခ်ိန္အခါတြင္ မုိးေရခ်ိန္ လုံေလာက္စြာ ရရွိ၍ ေျမအစုိ ဓါတ္အထုိက္ေလ်ာက္ ထိမ္းသိမ္းႏုိင္သည့္ အသီးမ်ား ျဖစ္ထြန္း ခ်ိန္ ေအာက္တုိဘာ၊ ႏုိဝင္ဘာလမ်ားတြင္ ေနာက္မုိးရရွိျခင္း၊ မုိးႏွင္းမ်ားရရွိပါက အပင္ျဖစ္ထြန္းေအာင္ျမင္ပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံ၏ သဘာဝမွာ ပဲသီးမ်ား စတင္သီးခ်ိန္မွစ၍ မုိးရြာသြန္းမွဳႏွင့္ ေလျပင္းတုိက္ခတ္မွဳကုိ မၾကဳိက္ပါ။
ပုံမွန္စုိက္ပ်ဳိးသည့္ကာလမွာ မုိးဦးက်ဇြန္၊ ဇူလုိင္၊ ၾသဂုတ္လမ်ားတြင္ စုိက္ပ်ဳိးပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံစုိက္ပ်ဳိးရာ၌ တစ္ပင္ႏွင့္တစ္ပင္ သုံးေပေလးေပခန္႕ခြာ၍ စုိက္ပ်ဳိးၾကပါသည္။ အထူးအထြက္တုိး စုိက္ပ်ဳိး ရာတြင္ စုိက္တန္းအကြာအေဝးျဖင့္ သီးႏွံ ၉ ေပ x ၁ ေပ၊ သီးသန္႕သီးႏွံ ၂.၅ ေပ x ၂ ေပခန္႕ အတန္းခြာ၍ စုိက္ပ်ိဳးၾကပါသည္။ တစ္က်င္းလွ်င္ခ်န္ရန္ အပင္ တစ္ပင္က် ျဖစ္ သည္။ ေျမေကာင္းလွ်င္ အပင္တန္း တစ္ခုႏွင့္ တစ္ခု ၅ ေပ၊ ၆ ေပခန္႔ ကြာျခားျပီးစုိက္ၾကပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံသီးႏွံကုိ မုိးႏွမ္း (ႏွမ္းလ်င္)၊ ေျမပဲမ်ားျဖင့္ သီးညွပ္စုိက္ပ်ဳိးၾကျပီး ယင္းႏွမ္းႏွင့္ ေျမပဲပင္ တုိ႕မွာ ၃-၄ လခန္႕ၾကာလွ်င္ ႏုတ္သိမ္းရိတ္သိမ္းၾကသျဖင့္ ပဲစဥ္းငုံပင္တုိ႔သာ က်န္ရစ္ခဲ႔ပါသည္။
ပဲစဥ္းငုံပင္ကုိ အထက္ျမန္မာႏုိင္ငံတြင္ စတင္စုိက္ပ်ဳိးသည့္အခ်ိန္မွ (၇) လ (၈) လ ခန္႕အၾကာ တြင္ရိတ္သိမ္းၾကပါသည္။


စုိက္ပ်ဳိးထုတ္လုပ္ေသာမ်ဳိးေစ့ႏွင့္ နည္းစနစ္ကုိအေျချပဳ၍ ႐ုိး႐ုိးစုိက္ သက္ၾကီးမ်ဳိးပဲစဥ္းငုံကုိ ဇန္နဝါရီလႏွင့္ ေဖေဖၚဝါရီလမ်ားတြင္ ရိတ္သိမ္းေလ့ရွိၾကပါသည္။ မ်ိဳးသန္႕ သုေတသနအျဖစ္ စုိက္ပ်ဳိးေသာပဲစဥ္းငုံကုိ ေအာက္တုိဘာလႏွင့္ ႏုိဝင္ဘာလမ်ားတြင္ ရိတ္သိမ္းေလ့ ရွိပါသည္။
စားသုံးနည္းမ်ား
ပဲစဥ္းငုံကုိ အမ်ားအားျဖင့္ အျခမ္းခြဲ၍ ဟင္းခ်ဳိခ်က္၍ စားသုံးေလ့ရွိပါသည္။ အခ်ဳိ႕ေဒသမ်ားတြင္ မရင့္မွည့္မီ အသီးအစုိမ်ားကုိ ဆြတ္ခူး၍ ျပဳတ္စားေလ့ရွိပါသည္။ ဆန္မလုံေလာက္ေသာ ေဒသမ်ားတြင္ ပဲစဥ္းငုံမ်ားကုိ ဆန္ျဖင့္ေရာ၍ ပဲထမင္းအျဖစ္ ခ်က္ျပဳတ္စားသုံးေလ့ရွိပါသည္။ ပဲစဥ္းငုံမွာ ဆိမ့္ခ်ဳိေသာ အရသာရွိ၍ ခ်က္ျပဳတ္စားေသာက္ရာတြင္ ဥပဒ္အႏၱရာယ္မျဖစ္ေစႏုိင္ဘဲ က်န္းမာသန္စြမ္းျခင္းကုိ အေထာက္အကူျပဳသျဖင့္ ေက်းလက္ေဒသမ်ားတြင္စားသုံးေလ့ရွိၾကပါသည္။ အထူးသျဖင့္ ပဲစဥ္းငုံကုိ အိႏိၵယလူမ်ဳိးမ်ားက ၾကဳိက္ႏွစ္သက္မွဳ အထူးရွိပါသည္။ ေတာင္သူမ်ားအေနျဖင့္ ပဲစဥ္းငုံကုိ ပဲလုံးေၾကာ္၊ ပဲျပဳတ္၊ ပဲျခမ္းေၾကာ္ႏွင့္ ပဲပင္ေပါက္အျဖစ္ ျပဳလုပ္စားသုံးေလ့မရွိၾကပါ။ ပဲၾကာဇံလည္း ျပဳလုပ္ သုံးေဆာင္ၾကပါသည္။

Credit to=aunglan farmer

No comments:

Post a Comment